suma
zadanie: | | | | | | | |
Oblicz wartosc sumy 1+2 | +...+(k+1) | +...+(n+1) | |
| | | | |
19 lis 14:17
zadanie: ?
19 lis 15:30
zadanie: ?
19 lis 16:49
zadanie: ?
19 lis 21:26
Gray: Dodaj do tego
| | | | | | | | | |
(n+1) + n | + (n−1) | +...+ 2 | + 1 | . |
| | | | | |
Co otrzymasz?
19 lis 22:16
PW: Niech
| | | | | | | | | |
f(x) = | x + | x2 + | x3 + ... + | xn+1. |
| | | | | |
Zadana suma to
f '(x)
obliczona dla x = 1.
Z uwagi na to, że
| | | | | | | | | |
f(x) = x( | x0 + | x1 + | x2 + ... + | xn, |
| | | | | |
czyli
f(x) = x(x+1)
n,
a umiemy obliczyć f '(x) i f '(1), problem jest rozwiązany.
19 lis 22:46
Gray: Ja rozumowałem tak: jak dodamy
do
i pogrupujemy to otrzymamy:
| | | | | | | | | | | |
x+y=(n+2) (1+ | + | +...+ | ) = 2n(n+2), ale ponieważ x=y (bo | = | ) |
| | | | | | |
zatem
x=2
n−1(n+2)
19 lis 23:02
PW: Pewnie niektórzy wybrzydzaliby na mój sposób, że nie jest "czysto algebraiczny"

, ale za
to pytający ma wybór między dwiema metodami.
19 lis 23:12
Gray: Mnie osobiście bardziej podoba się Twoje rozwiązanie.
19 lis 23:20
PW: Dziękuję. Jakieś pomysły w tym stylu są wykorzystywane przy stosowaniu funkcji tworzącej (ale o
tym już mam tylko blade pojęcie, nawet nie pamiętam, czy się o tym uczyłem).
19 lis 23:50
zadanie: Dziekuje
20 lis 13:18