proszę o pomoc
monia: Proszę o dokładne wytłumaczenie rozwiązań równań trygonometrycznych
mamy coś takiego
sinx= √32 no to mamy dwa rozwiązania czyli
x0 = π3
x1 = π3 + 2kπ
x2 = π− π3 +2kπ = 23π +2kπ
tak ? bo sin dodatni jest w I i II ćwiartce ?
Ale nie rozumiem jak jest z sinx= − √32 wiem że ujemny jest w III i IV ćwiartce ale
jak to liczyć ?
19 lis 13:57
J :
| | √3 | |
sin(−x) = −sinx, zatem: − |
| = −sin60o = sin(−60o) ... i jeszcze ( π − α) |
| | 2 | |
19 lis 14:01
monia: nie rozumiem ! czyli jakie x wychodzą ?
19 lis 14:12
J :
| | π | | π | |
x = − |
| + 2kπ lub x = (π + |
| ) + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
19 lis 14:16
monia: to czemunasze drugie x wychodzi 43π + 2kπ a ja mam w odpowiedziach tak : x= − π3 +
2kπ lub x= − 23π + 2kπ?
19 lis 14:22