calka
and: ∫
√sin6x
jak policzyć taką całkę

?
19 lis 13:27
J :
= ∫(sin6x)1/2 = ∫sin3xdx = ∫(1 − cos2x)sinxdx ... i podstawinie: cos2x = t ...
19 lis 13:33
J :
..sorry .. podstawienie: cosx = t ...
19 lis 13:35
J :
t = cosx
dt = − sinxdx
| | 1 | | 1 | |
= ∫(t2−1)dt = |
| t3 − t + C = |
| cos3x − cosx + C |
| | 3 | | 3 | |
19 lis 13:46
and: próbowałem w wolframie i dwa różne wyniki wychodzą jak tak zrobię
jak dam granice całkowania od −pi/2 do pi/2 to wychodzą wyniki 4/3 a jak zrobię tak jak mówisz
to wyjdzie 0
19 lis 13:47