help!
Wydi: x,y,z ∊R
| | 1 | |
udowodnij że jeśli x+y+z=1 to x2+y2+z2≥ |
| |
| | 3 | |
16 lis 18:17
Wydi:
16 lis 19:44
BiebrzaFun : z wzorów skróconego mnożenia (x+y+z)
2=x
2+y
2+z
2+2xy+2xz+2zy i x
2+y
2≥2xy
x
2+y
2+z
2=(x+y+z)
2−(2xy+2xz+2zy)=1
2−(2xy+2xz+2zy)≥1−(x
2+y
2+x
2+z
2+z
2+y
2)
x
2+y
2+z
2≥1−2(x
2+y
2+z
2)
3(x
2+y
2+z
2)≥1
16 lis 20:44
Wydi: Dzięki
16 lis 21:44
Ares:
Można też tak:
średnia kwadratowa jest ≥ od średniej arytmetycznej
to: √x2+y2+z23 ≥x+y+x3
√x2+y2+z23≥ 13 I 2
x2+y2+z23≥19 /*3
x2 +y2+z2 ≥13
c.b.d.o.
16 lis 21:57