Raf131:
przez sprzężenie, czyli (sam ułamek robię):
| (√n + √n + √n − √n)(√n + √n + √n + √n) | |
| = |
| √n + √n + √n + √n | |
| n + √n + √n − n | | √n + √n | |
| = |
| |
| √n + √n + √n + √n | | √n + √n + √n + √n | |
teraz trzeba wyciągnąć przed nawias
√n
najpierw oddzielnie licznik
√n + √n =
√n(1 + 1/√n) =
√n *
√1 + 1/√n
i mianownik
√n + √n + √n +
√n =
√n + √n(1 + 1/√n) +
√n =
√n + √n√(1 + 1/√n) +
√n=
√n(1 + √(1 + 1/√n)/√n) +
√n =
√n√(1 + √(1 + 1/√n)/√n) +
√n =
√n(
√(1 + √(1 + 1/√n)/√n) + 1)
ułamek wygląda wtedy tak
| √n * √1 + 1/√n | |
| = |
| √n(√(1 + √(1 + 1/√n)/√n) + 1) | |
| | √1 + 1/√n | | 1 | |
= |
| → |
| , gdy n→∞ |
| | (√(1 + √(1 + 1/√n)/√n) + 1) | | 2 | |