granica
asd: Jak obliczyć taką granice ?
limn−>∞=n√n2+3
18 lis 23:56
Janek191:
bn = n√ n2 + 3
Niech an = n√n2=(n√n)2 i cn = n√ n2 + n2 = n√ 2 n2 = n√2*(n√n)2
Mamy
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 1 i lim cn = 1*1 = 1
n→ ∞ n →∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim bn = 1
n→∞
19 lis 06:13
asd: Chodzi o to, że mam zbadać zbieżność szeregu:
∞
∑n√n2+3
n=1
Wiem jedynie, że należy skorzystać z warunku koniecznego zbieżności szeregu. Niestety nie wiem
czy wystarczy obliczyć granicę jak wyżej, czy zrobić to w zupełnie inny sposób ?
19 lis 13:25
asd: up
19 lis 14:40