pomóżcie
wojtek: Wyznacz wartości parametru a, dla których reszta z dzielenia wielomianu w(x)= x
3+(a+2)x+4
przez dwumian x−p jest równa r, jeśli
A) p= −1
R=5
Proszę o rozwiązanie tylko tak krok po kroku

)
18 lis 23:27
sia: a więc w(x)= x3+(a+2)x+4 wiemy że R(w(x)/x−p)= 5 i wiemy również że p =−1 a więc zamiast p
podstawiamy −1 czyli R(w(x)/x+1)= 5⇒W(−1) =5
A więc podstawiamy zamiast x to −1 a zamiast W(x) to 5
W(−1) = −a+1 i w(−1)=5 ⇒−a+1=5 a więc a = −4
18 lis 23:37
sia: hahaa ile nastawiałam tego a więc

18 lis 23:38