matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz stężenie soli.
Julka:
Ze 100g 8−procentowego roztworu soli odparowano połowę wody. Jakie stężenie procentowe ma otrzymany roztwór?
16 lis 18:14
marzena:
c%=8% m
r
=100gr szukane m
s
8%*100gr.
m
s
=
=8gr
100%
a skoro odparowało 50%
8gr*100%
C%=
=16%
50
16 lis 19:07
marzena:
odp. Stężenie wynosi 16%
16 lis 19:07
marzena:
sorki nie 50% tylko 50gr wody
16 lis 19:09