Funkcje odwrotne
Alberyk: Funkcje odwrotne
O funkcjach f i g wiadomo, że f(g(x)) = x.
Pod jakim warunkiem wynika z tego, że g(f(x)) = x ? (tj. wzajemna odwrotność)
( założenie o adekwatności dziedzin i przeciwdziedzin pomijamy jako oczywiste...)
Czy potrzeba i wystarcza aby obie byłÿ ściśle monotoniczne? Jak to udowodnić ?
Prosty przykład dla f = x2 i g = √x pokazuje, że faktycznie f(g(x)) = x ,
ale g(f(x)) = |x|, przeto dostajemy co innego, właśnie z powodu niemonotoniczności f na całej
dziedzinie...
18 lis 23:12
J :
ostatni przykład , który podałeś jest nieścisły.. funkcja f(x) = x2 posiada funkcję odwrotną,
ale tylko w przdziałach,gdzie jest różnowartościowa, a więc f(x) = x2 i f−1(x) = √x
dla x ∊ (0,+∞0 oraz f−1 = √−x,dla x ∊ (−∞,0)
19 lis 08:08
Dziadek Mróz:
f(x) = x3
g(x) = 3√x
f o g = f(g(x)) = f(3√x) = (3√x)3 = x
g o f = g(f(x)) = g(x3) = 3√(x3) = x
f(x) = x2n − 1
g(x) = 2n − 1√x
19 lis 08:43
Gray: Powinno wystarczyć gdybyśmy założyli, że funkcja f posiada funkcję odwrotną f
−1 (o funkcji g
nie zakładamy nic ponad to, co w treści, tj. f(g(x))=x). Wówczas:
f(g(x))=x=f(f
−1(x)) − druga równość z definicji f
−1.
Stąd wynika, że g(x)=f
−1(x) − to wynika z faktu, że f jest różnowartościowa (a musi taka
być, skoro posiada f
−1).
Ale skoro g=f
−1 to g(f(x))=x.
Koniec
19 lis 09:04
Gray: Drobne uzupełnienie (doświadczenie podpowiada mi, że z dużym prawdopodobieństwem osoba, która
zadawała Ci takie zadanie nie jest tego świadoma

)
Założenia nt. dziedzin olałeś jako oczywiste. Ale jest jedno ale... Gdyby te funkcje były
określona na tym samym zbiorze dwuelementowym A={a,b}, tj. f:A→A, g:A→A, to żadne dodatkowe
założenie nie jest potrzebne, bo wówczas zawsze f(g(x))=g(f(x)), tj. w takim przypadku
składanie jest działaniem przemiennym.
19 lis 09:19