Janek191:

I AC I = 9 + 20 = 29
I B D I = 20
Mamy
9
2 + h
12 = b
2
20
2 + h
12 = a
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
400 − 81 = a
2 − b
2
a
2 − b
2 = 319
( a − b)*( a + b) = 11*29
więc
a − b = 11
a + b = 29
−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 a = 40
a = 20
======
b = 29 − 20 = 9
==============
a) Obwód równoległoboku :
L = 2a + 2 b = 2*2) + 2*9 = 40 + 18 = 58
Odp. L = 58 cm
============
b) Pole równoległoboku
P = I AC I*h
1
h
12 = b
2 − 9
2 = 81 − 81 = 0
Wg mnie są podane błędne dane

=============================