Funkcje wykładnicze i logarytmiczne
uots: rozwiąż równanie: x1,06=2,06
18 lis 22:58
PW: Rozwiązanie jest w temacie?
18 lis 23:10
uots: nie
18 lis 23:10
uots: ale licząc kalkulatorem, po zmianie podstawy na 10, wychodzi x≈12,403
18 lis 23:14
PW: Tak.
Oblicz logarytmy dziesiętne obu stron i skorzystaj z tablic logarytmów (rozumiem, że szukamy
przybliżenia liczby x). Inaczej odpowiedź "dokładna" wyglada tak:
x = (2,06)
1/1,06 = (2,06)
100/106 = (2,06)
50/53
| | 1 | |
− efekt podniesienia obu stron do potęgi |
| . |
| | 1,06 | |
18 lis 23:22