ciaglosc
Kris: Ciagłość funkcji
f(x) = { a dla x = 0
| | 1−√x+1 | |
{ b + |
| dla x > 0 |
| | 1−3√x+1 | |
Robie to tak :
x
o = 0
| | sinx − x | | sinx | | x | |
limx→0− |
| = |
| − |
| = 0 |
| | x | | x | | x | |
wiec a = 0
i teraz z b lecimy
| | 1−√x+1 | |
limx→0+ b + |
| = b + U{1−x−1}}{1−x−1} * U{1 + 3√x + 1 + 3√(x + |
| | 1−3√x+1 | |
1)
2{1 −
√x + 1}
Czy to jest poprawne ?
18 lis 22:35
Godzio:
Prawdopodobnie tak.
18 lis 22:37
Kris: Zadanie to : Dobrać a i b zeby funkcja była ciągła tam w b urwało tam wyjdzie b = 0 bo jest
| | 3 | |
0* |
| po pomnozeniu przez sprzezenie |
| | 2 | |
18 lis 22:37
Kris: | | 1 − √x+1 | |
limx→0+ b + |
| = |
| | 1 − 3√x+1 | |
| | 1−x−1 | | 1+3√x+1+3√(x+1)2 | | 3 | |
b + |
| * |
| = 0 * |
| = 0 |
| | 1−x−1 | | 1−√x+1 | | 2 | |
a = 0
b = 0
18 lis 22:41
Godzio:
Błędu nie widzę
18 lis 22:44
Kris: Dzieki Godzio
18 lis 22:53