pytanko
asd: Pytanie czy taki sposób zapisu jest prawidłowy ?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
n= |
| = |
| * |
| |
| | √n2√n+2 | | n | | √n+2 | |
18 lis 22:17
Eta:
nie
18 lis 22:28
asd: Czyli jak można to inaczej zapisać?
18 lis 22:30
PW: A gdzie zginął pierwiastek?
18 lis 23:04
asd: Myślałem, że jeśli √n2 to będzie n22=n
18 lis 23:17
PW: Ale widzę, że cały mianownik był pierwiastkiem z (n2√n+2) − dobrze widzę?
18 lis 23:26
asd: Tak pierwiastek główny i jeszcze jeden.
18 lis 23:27
PW: No to po "wyciągnięciu n przed pierwiastek" zostaje √√n+2 = 4√n+2.
18 lis 23:39
asd: Szczerze, to nie rozumiem jak n można sobie od tak wyłączyć, pozostawiając pusty pierwiastek ?
18 lis 23:42
PW: √a√b = √a·√√b = √a·4√b
Z tym "pustym pierwiastkiem" to przesadziłeś − gdzie takie coś widzisz?
19 lis 01:09