Znajdż równanie prostej równoległej....
Beartes: Znajdź równanie prostej równoległej d o danej prostej i przechodzącej przez punkt A.
−3x+5y−1=0, A=(0,4)
Czy może mi ktoś wytłumaczyć te zadania? będę wdzięczny
16 lis 18:13
Sophie: y=13x−5
pr∥ y=13x+b A(−9;−2)
−2=13*(−9)+b
−2=−3+b
b=1
y=13x+1
16 lis 19:10
16 lis 19:18
Sophie: −3x+5y−1=0
5y=3x+1
y=
35x+
15
pr∥ y=
35x+b A(0,4)
4=0+b
b=4
y=
35x+4
<z tym nie jestem pewna

>
16 lis 19:19
marzena: mi tez tak wychodzi


mając podany wzor funkcji podstawiasz wspólrzędne punktu podanego z boku pod wzór y=mx+n i
| | 1 | |
wyliczasz "n" czyli w pierwszym y= |
| x+n pamiętaj że ten pierwszy człon nie zmieniasz musi |
| | 3 | |
być a pod reszte podstawiasz p=(−9;−2) czyli x=(−9) a y=(−2)czyli po policzeniu n=1
| | 1 | |
i wychodzi druga prosta o wzorze y= |
| x+1 zajrzyj na link "monika " tam jej wczoraj |
| | 3 | |
zrobiłam zadania

16 lis 20:05