laplace
Lukas:
Napisać rozwinięcia Laplace’a wyznaczników wg wskazanych kolumn lub wierszy (nie obliczać
wyznaczników w otrzymanych rozwinięciach):
|−1 4 3 |
| −3 1 0 |
| 2 5 −2 |
trzecia kolumna;
18 lis 21:58
Mila:
(−1)1+3*3*|−3 1 |
|2 5|+
+(−1)3+3*(−2)*|−1 4|
|−3 1|
18 lis 22:06
Lukas:
I to jest koniec ?
18 lis 22:40
Mila:
Tak.
18 lis 23:09
Lukas:
Mila jesteś jeszcze ?
18 lis 23:13
Lukas: Obliczyć det (2A) , jeżeli det (3A) = 54 i det (4A) = 128.
18 lis 23:23
Lukas:
Jak to zrobić ?
18 lis 23:27
Lukas: ?
18 lis 23:42
razor: skorzystaj z własności det(AB) = detA*detB
18 lis 23:49
Lukas: ? Możesz pokazać resztę zrobię analogicznie?
18 lis 23:50
razor: wróć, źle spojrzałem

det(2A) = 2
n*detA, n − ilość wyrazów w kolumnie lub wierszy
det(3A) = 3
n*detA = 54
det(4A) = 4
n*detA = 128
dzieląc drugie równanie z trzecim stronami mamy
n = 3
detA = 2
det(2A) = 8*2 = 16
18 lis 23:55
Lukas:
ale czemu drugie z trzecim ?
19 lis 00:01
MAX_KOLANKO:

if (razor.mozg == 0 && razor.iq <= 70) {
calka→z→dupy→twojego→ojca = Ω
}
19 lis 00:01
Lukas:
razor jesteś ?
19 lis 00:06
razor: hm?
19 lis 00:10
Lukas:
Możesz powiedzieć czemu drugi z trzecim ?
19 lis 00:18
razor: 3ndetA = 54
4ndetA = 128
mamy układ 2 równań z 2 niewiadomymi − n i detA
dzieląc równania stronami pozbywamy się jednej z niewiadomych
19 lis 00:25
Lukas:
a jeszcze czemu
det(2A)=18
skoro A=2
19 lis 00:32
Lukas: ?
19 lis 01:14
Lukas: ?
19 lis 01:31