prosze o pomoc z przedziałem funkcji
nara: Wyznaczyć przedziały, w których funkcja f(x) = x3 − 16x przyjmuje wartości ujemne
16 lis 18:13
jamelia: Dziedzina: x∊R\{0}
f(x)<0
x3 − 16x<0 /*x
x4−16<0 /(stosuje wzor a2−b2=(a−b)(a+b) )
(x2−4)(x2+4)<0 /(stosuje wzor a2−b2=(a−b)(a+b) )
(x−2)(x+2)(x2+4)<0
Rysujesz os OX na niej zaznaczasz 2 i −2. Rysujesz wykres zaczynajac od gory od prawej strony.
Przechodzisz zarowno przez 2 jak i −2 , bo nie sa to pierwiastki podwojne. otrzymujesz:
odp: f(x)<0 dla x∊(−2,2).
17 lis 10:43
17 lis 11:09
jamelia: upsss...
czyli
przypadek 1. x>0 wtedy
x4−16<0
(x−2)(x+2)(x2+4)<0
f(x)<0 dla x∊(0,2)
przypadek 2. x<0 wtedy
x4−16>0 (zmiana znaku)
(x−2)(x+2)(x2+4)>0
f(x)<0 dla x∊(2,∞)
odpowiedz:
x∊(0,∞)\{2}
17 lis 11:39
BiebrzaFun : to poprostu trzeba napisać jako jeden ułamek i rozw. nierówn. wymierną
17 lis 11:49
jamelia: x∊(−∞,−2)U(0,2) (rozwiazujac nierownosc wymierna tak samo powinno wyjsc jak liczylam tymi
dwoma przypadkami, ale sie pomylilam w drugim, bo skoro bralam x<0, to powinno wyjsc
x∊(−∞,−2), a wiec w sumie i jednym i drugim sposobem wychodzi dobrze, czyli x∊(−∞,−2)U(0,2)
17 lis 11:56