Granica z pierwiastkiem.
Blablak: No i nadeszły granice z pierwiastkami a ja wydaję się być w ciemnej dupie bo jako, że te
"zwykłe"
jeszcze jakoś łapię, tu delta, tu postać iloczynowa i zawsze jakoś poskracam jeśli wyjdzie
niewłaściwa to za to nie wiem jak się zabrać. Pomoże ktoś?
Lim √x−5x−25
x→25
18 lis 21:29
Eta:
x−25= (√x−5)(√x+5)
18 lis 21:31
Blablak: Więc:
√x−5(√x−5)(√x+5)
skracam zostaje samo √25+5=10
Tylko że według mojego podręczniczka powinno wychodzić gdzieś koło jednej dziesiątej
18 lis 21:36
Eta:
| 1 | | 1 | |
| = |
| =.............. |
| √25+5 | | 5+5 | |
18 lis 21:37
Blablak: No tak. Po skróceniu zostaje jeden a nie "nic". Powiem, że jestem zmęczony bo tak jakoś
usprawiedliwię mój idiotyzm choć tak naprawdę to tylko idiotyzm. Dzięki wielkie
18 lis 21:41
Eta:
18 lis 21:41
Blablak: Lim 1−√3−x2−x
x→2
Eh a to pieroństwo? zrobi mi to ktoś?
18 lis 22:08
Blablak: W sensie mam to pomnożyć obustronnie przez 1+√3−x?
18 lis 22:11
Eta:
| | (1−√3−x)(1+√3−x) | | 1−3+x | | −1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| |
| | (2−x)(1+√3−x) | | (2−x)(1+√3−x) | | 1+√3−x | |
| | 1 | |
x→2 lim f(x)=........= − |
| |
| | 2 | |
18 lis 22:14
Blablak: Ale że co? Skąd się wziął ten ostatni ułamek pierwszego wiersza?
18 lis 22:17
Eta:
| | −2+x | | −1(2−x) | |
|
| = |
| =.......... |
| | (2−x)(1+√3−x) | | (2−x)(1+√3−x) | |
18 lis 22:19
Eta:
Jasne?
18 lis 22:21
Blablak: Eh...
18 lis 22:23
Blablak: Dzięki znów.. pewnie jeszcze tu przyjdę z kolejną porcją błyskotliwych lub mniej
(z naciskiem na mniej) pytań.
18 lis 22:25
Eta:
Co oznacza to westchnienie "Eh.." Jasne ? czy nie?
18 lis 22:25
Blablak: Oznacza "Eh, jak mogłem nie odjąć trójki od jedynki". Jasne jak słońce

.
18 lis 22:28