Granica funkcji
Dawid: Granica funkcji
| | 1−32x | |
lim x→0 |
| =[00]=? |
| | 3x−1 | |
Mamy symbol nieoznaczony więc jak dalej to rozwiązać ?
18 lis 21:19
Raf131:
1 − 32x = 1 − (3x)2 = (1 − 3x)(1 + 3x)
Ostatnie przejście jest ze wzoru na:
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
Później skracamy przez (1 − 3x) licznik i mianownik pamiętając o tym, że my nie skracamy przez
0, ale przez coś co dąży do zera.
18 lis 21:28
Dawid: a 3x−1 to jest to samo co 1−3x ?
18 lis 21:32
Dawid: bo jak skracamy to musimy mieć to samo
18 lis 21:32
Dawid: ?
18 lis 21:40
Raf131:
to jest mniej więcej coś takiego:
5 = −(−5)
10 = −(−10)
1 − 7 = −(7 − 1)
42 − 56 = −(56 − 42)
2 − ♥ = −(♥ − 2)
tak samo
1 − 3x = −(1 − 3x)
Ten minus przed nawiasem to liczba −1 pomnożona przez ten nawias.
18 lis 21:42
Raf131: 1 − 3
x = −(3
x − 1) powinno być
18 lis 21:43
Dawid: o działa

Doszedłem właśnie do tego

a jak mam x→
∞(x−
√x2−3x+1) to tutaj mnożenie przez sprzężenie ?
18 lis 21:46
Raf131:
chyba tak, spróbuj sam, na brudno, jak nie wyjdzie to nic nie tracisz przecież
18 lis 21:51
Dawid: | | 3x−1 | |
Zrobiłem i doszedłem do momentu gdy mam |
| i co teraz ? nie |
| | x+x√1−3x+1x2 | |
mogę dodać na dole x+x ? i napisać 2x
√1−3x+1x2
18 lis 22:05
Raf131:
nie można tak dodawać sobie, ale możesz w mianowniku wyciągnąć x przed nawias i skrócić
obustronnie (licznik i mianownik) przez x,
18 lis 22:07
Dawid: więc w mianownikiu x(1+√1−3x+1x2) a w liczniku x(3−1x) ?
18 lis 22:08
Raf131: tamto wyrażenie w mianowniku będzie wyglądać tak:
x(1 +
√1 − 3x−1 + x−2 )
a w liczniku natomiast
18 lis 22:09
Dawid: ostatecznie 3/2
18 lis 22:11
Raf131: zgadza się
18 lis 22:16
Dawid: a taka granica dążąca do ∞ licznik 2 a mianownik √ex+1+√ex−1 jest równa 0 bo mamy
2/∞ ? Dobrze rozumiem ?
18 lis 22:16
Raf131: tak tak
18 lis 22:18