matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dodawanie wyrażeń
Radek:
3
1
3
1
3−x
2
−x−1
+
=
+
=
1−x
3
x−1
−(x−1)(x
2
+x+1)
x−1
1−x
3
Co robię źle? Po rozpisaniu pierwszego mianownika widać, że wspólnym elementem jest (x−1) więc drugi ułamek mnożę przez −(x
2
+x+1)
18 lis 21:01
52:
Zróbmy tak:
−3
1
+
=
x
3
−1
x−1
−3
1
+
=
(x−1)(x
2
+x+1)
x−1
−3
x
2
+x+1
+
=
(x−1)(x
2
+x+1)
(x−1)(x
2
+x+1)
−3+x
2
+x+1
=
(x−1)(x
2
+x+1)
x
2
+x−2
=
(x−1)(x
2
+x+1)
(x−1)(x+2)
=
(x−1)(x
2
+x+1)
x+2
x
2
+x+1
18 lis 21:06
Radek:
Dzieki
18 lis 21:12