Logarytmy
piotras: Dane są dwie funkcje:
f(x) = 2ln(x+1) i g(x) = ln(kx)
gdzie R∍k. Wyznaczyć wszystkie parametry k, dla których funkcje f i g:
a) nie mają punktów wspólnych
b) mają jeden punkt wspólny
c) mają dwa punkty wspólne
18 lis 21:00
piotras: Proszę o pomoc jutro mam sprawdzian z logarytmów
18 lis 21:23
Raf131:
Jeżeli dane funkcje mają punkty wspólne to przyrównujemy ich wzory do siebie:
f(x) = g(x)
2 ln(x + 1) = ln (kx)
Stosowne założenia:
x + 1 > 0 ∧ kx > 0 ⇔ x > −1 ∧ kx > 0
2 ln(x + 1) = ln (kx)
ln(x + 1)2 = ln(kx)
(x + 1)2 = kx
x2 + 2x + 1 = kx
x2 + (2 − k)x + 1 = 0
Δ = k(k − 4)
Dla Δ>0 mamy dwa rozwiązania równania, tym samym dwa punkty wspólne funkcji f, g.
Dla Δ=0 mamy jedno rozwiązanie i jeden punkt wspólny funkcji f, g.
Dla Δ<0 brak rozwiązań, brak punktów wspólnych.
Należy w zależności od znaku Δ wyznaczyć konkretne wartości parametru k.
18 lis 21:24
piotras: rozwiązałem to zadanie dokładnie tak samo jak ty, jednakże wynik w podpunkcie b mam inny
bo wynosi od (−
∞,0) i 4
18 lis 21:29
piotras: a mi wyszlo normalnie samo 4 bo rozwiązanie k = 0 odrzucilem
18 lis 21:29
Raf131:
rzeczywiście, masz rację, no trzeba bardziej pomyśleć nad tym zadaniem
18 lis 21:50