Sumy i różnice funkcji trygonometrcznych
matif: Witajcie mam takie zadanie.
Udowodnij, że prawdziwe są równości :
√3ctg20o − 4cos20o = 1
Nie wiem niestety jak zacząć.Czy moglibyście dać mi jakieś rady co tego typu zadania ?
18 lis 20:51
Eta:
Pomijam zapis stopnia
√3cos20−4sin20*cos20= sin20 /:2
| √3 | | 1 | |
| cos20− |
| sin20 = 2sin20*cos20 = sin40 |
| 2 | | 2 | |
L= sin60*cos20− cos60*sin20= sin(60−2)=sin40 = P
18 lis 21:22
Eta:
Poprawka chochlika ............. = sin(60−20)= sin40
18 lis 21:45
matif: Dziękuję serdecznie.
18 lis 22:26
Eta:
Na zdrowie ........
18 lis 22:26