Oblicz stężenie cukru>
Julka: Ile gramów cukru należy rozpuścić w wodzie , aby otrzymać 0,6kg. syropu o stężeniu 10%?
16 lis 18:10
Mateusz: | | ms | |
korzystamy z e wzoru C% = |
| *100% mamy obliczyć masę substancji rozpuszczonej po |
| | mr | |
| | C%*mr | |
przekształceniu otrzymujemy ms = |
|
|
| | 100% | |
mozemy tez z proporcji 10% roztwór to roztwór w którym 10g substancji znajduje się w→100g
roztworu
A zatem z treści zadania jaka masa substancji x znajduje się w → 6g roztworu
PS teraz podstaw i policz a czy ze wzoru czy z proporcji to juz kestia gustu
16 lis 18:20
Mateusz: tam ma być 600g roztworu ucięło mi te zera nie wiem czemu
16 lis 18:22
Mateusz: tam ma być 600g roztworu ucięło mi te zera nie wiem czemu
16 lis 18:22
marzena: Dane : Szukane: m
s=?
m
r=600gr.
Cp%=10%
| | 10%*600gr | |
ms= |
| =60 gr.
|
| | 100% | |
odp. Nalezy rozpuścic 60 gr. cukru
16 lis 18:37
Bogdan:

Po co aż takie obliczenia, kiedy można otrzymać odpowiedź licząc niemal w pamięci.
0*x + 100*y = 10*600 ⇒ y = 60 [g]
PS. Skrót
gr oznacza grosze, a nie gramy.
17 lis 00:50