wyznacz wartości parametru a,b dla których wykres funkcji
Adam: | | x2+x−6 | |
wyznacz wartości parametru a,b dla których wykres funkcji |
| ma tylko |
| | x2+ax+b | |
jedna asymptote pionowa o rownaniu x=4
18 lis 20:23
Tadeusz:
(x−4)2=x2+ax+b
18 lis 20:25
18 lis 20:31
Tadeusz:
nie
Czytaj treść zadania
18 lis 20:42
Adam: (x−4)2= x2 − 8x + 16 i a=−8 b=16 ? Jeśli o to chodzi to w odpowiedziach jest inaczej.
18 lis 20:49
Adam: w odpowiedziach jest (a= −1 i b=−12) lub (a= −6 i b=8) lub (a=−8 i b=16)
czyli brakuje niby dwóch odpowiedzi które nie wiem skąd się mogą wziąć...
18 lis 20:56
Tadeusz:
w liczniku po doprowadzeniu do iloczynowej masz (x+3)(x−2)
Zatem w mianowniku rozpatrujesz jeszcze
1. (x+3)(x−4)=x2+ax+b
2. (x−2)(x−4)=x2+ax+b
18 lis 21:23
Adam: Dzięki, już kumam
18 lis 21:29
Tadeusz: −

...a nie żabka −
18 lis 21:39
Adam: skąd wiesz?
18 lis 21:54