Równania
KRW:
Witam, chciałbym abyście wyjaśnili mi ten przykład (mam zrobiony, ale nie rozumiem jednego
zapisu)
Jak z −3(x+2) = −3x − 4x (x+2) − 3x − 6
0 = −3x − 4x2 − 8x
Wyszło coś takiego: 4x2 + 8x − 6 = 0 ?
18 lis 20:10
Kinia: od poczatku:
−3x −6 = −3x − 4x2 −8x − 3x − 6
0 = −4x2 − 11x
i dalej...
18 lis 20:14
18 lis 20:18
Kinia: blad, poprawiam
0= x(4x+11)
18 lis 20:19
Mila:
−3(x+2) = −3x − 4x (x+2) − 3x − 6 ⇔
−3x−6=−3x−4x
2−8x−3x−6⇔
0=−3x−4x
2−8x−3x−6+3x+6
⇔−4x
2−11x=0
4x
2+11x=0
x(4x+11)=0
x=0 lub 4x=−11
18 lis 20:42