% soli
hejka: Woda morska zawiera 5% soli. Ile gramów soli otrzymamy po odparowaniu wody morskiej
znajdującej sie w naczyniu w kształcie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego którego
krawędź podstawy ma długość 5 cm, a wysokość jest 2 razy dłuższa. Przyjmij że woda wypełnia
całe naczynie oraz że 1l wody waży 1kg
18 lis 20:00
hejka: halo
18 lis 20:13
kyrtap: a = 5 cm = 0.5 dm
b = 2 * 5cm = 10 cm = 1 dm
Pp = 0.5 * 0.5 = 0,25 dm3
V = Pp * b ⇒ V = 0,25 * 1 = 0,25[dm3]
0,25 dm3 = 0,25 [l] − tyle wody znajduje się w całym naczyniu
0,05 * 0,25 = 0,0125 [kg] (bo 1kg = 1l)
0,0125 [kg] = 125 [g] − tyle soli zostanie jeśli odparujemy wodę z naczynia
18 lis 20:21
hejka: dzięki
18 lis 20:29
kyrtap: myślałem na początku że coś z chemii ale się myliłem
18 lis 20:30