geometrunia analityczna
Kinia: Nie mam bladego pojęcia jak to zrobić. Geometria analityczna coś mi nie leży kurcze, bardzo Was
proszę o pomoc, nie o rozwiązanie tylko sposób jest dla mnie ważny.
W trójkącie prostokątnym ABC (|<ABC|=90stopni) dwa wierzchołki mają współrzędne A(4,−5) i
C(−8,5). Wyznacz współrzędne wierzchołka B, wiedząc, że pole ΔABC jest równe 61.
Jedno równanie można ułożyć na pole, ale to za mało...
18 lis 19:53
Kinia: 

pomóżcie mi zrozumieć to zadanko
18 lis 20:04
Kinia: jest tu ktoś mądry?
18 lis 20:43
Tadeusz:

B=(x
B, y
B)
drugie równanie znasz
18 lis 20:53
Kinia: a skąd to się wzięło ?
18 lis 21:08
18 lis 21:18
Tadeusz:
proste zawierające AB i BC są prostopadłe zatem ich współczynniki kierunkowe
| | 1 | |
a1=− |
| (ujemna odwrotność) |
| | a2 | |
Wzór na współczynnik znasz
18 lis 21:18
Kinia: hm... chyba rozumiem, ale nie wpadłabym na to żeby to wykorzystać w ten sposób

różne rzeczy
próbowałam wykombinować, ale nie to
18 lis 21:57
Tadeusz:
−
18 lis 22:02
Kinia: Dziękuję bardzo za pomoc
18 lis 22:20
Tadeusz:
−
18 lis 22:24
Kinia: UWAGA! To jest źle, wychodzi wówczas tożsamość jeśli skorzystam ze wzoru na pole trójkąta a
potem z tego wzoru!

to ja już zupełnie nie wiem jak to zrobic
18 lis 22:43
Greenish: Teraz mi wyszła' brzydka' delta, a ten punkt b ma calkowite współrzędne, pomoże ktoś? Mogę
jutro być zapytana z tego zadania...
18 lis 23:10