Tw. Taylora
logiczny: Witam, mam zadanie:
obliczyć √e z dokładnością do 0,01. Ze wzoru Taylora. Dzięki z góry
18 lis 19:48
logiczny: Rozumiem, że żeby dokłaność była 0,01 to musi być spełniony warunek:
| | 1 | |
|Rn|≤ |
| tylko nie wiem jak zapisać resztę. |
| | 100 | |
18 lis 19:53
Gray: | | ec | |
Rn= |
| , gdzie c∊(0,1/2). |
| | 2n(n!) | |
| | ec | | 3 | |
To oznacza, że Rn= |
| ≤ |
| |
| | 2n(n!) | | 2n(n!) | |
Znajdź najmniejsze n dla którego
18 lis 21:14
logiczny: dzięki wielkie, dalej sobie na pewno poradzę, ale powiedz skąd się wziął wzór tej reszty i
przedział do jakiego należy c.
Wcześniej mi się wydawało, że reszta będzie mieć postać
18 lis 21:50
logiczny: nie dopisałem "=" po Rn
18 lis 21:55
Gray: Dobrze, ale ponieważ obliczas e1/2, więc dajesz x=1/2.
18 lis 22:10
logiczny: | | 1 | |
No tak, jasne, dzięki, a dlaczego c∊(0, |
| )? |
| | 2 | |
18 lis 22:15
logiczny: Dobra już wiem, tak jest po prostu w definicji, ale jeszcze pytanie czy np. zamiast
| | 1 | |
zaokrąglenia do 3 mogę zaokrąglić do 2, bo dla max. c= |
| −> ex=√e, który można |
| | 2 | |
zaokrąglić do 2?
18 lis 22:45
logiczny:
18 lis 23:08
18 lis 23:15
PW: To by było trochę dziwne, by obliczając przybliżenie e
1/2 posługiwać się jakimś oszacowaniem
tej liczby. Nie ma to zresztą większego znaczenia − w oszacowaniu, dla jakich n
dużo ważniejszą rolę niż ograniczony licznik odgrywa mianownik, który zależy od n.
18 lis 23:36
Gray: Gdybym zamiast e
1/2 napisał 2, dostałbym nierówność w drugą stronę. To nic nie da. Licząc
przybliżenie e
1/2 wiem coś o e; wiem to co dość łatwo można pokazać, tj. że e∊(2,3). Gdybym
nie miał pojęcia ile mniej więcej wynosi e, nie mógłbym tego zadania tak rozwiązać. Ale wiem,
że e∊(2,3) a pytam o dużo większą dokładność. W ten sam sposób można obliczyć e lub Twoje
√e
z dowolnie dużą dokładnością. Wystarczy dobrać odpowiednio duże n.
| | 3 | | 1 | |
W Twoim przypadku n=4 jest wystarczająco dobre ( |
| < |
| ), czyli |
| | 244! | | 100 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
√e≈1+ |
| + |
| + |
| i dokładność ta jest odrobinę większa niż 10−2 |
| | 2 | | 222 | | 233! | |
19 lis 07:13
logiczny: Wielkie dzięki, wydaje mi się to już jasne, jeszcze tylko się dopytam, gdyby w zadaniu trzeba
było oszacować tym samym sposobem np. e3? To wtedy co powinienem podstawić pod ex?
33?
19 lis 10:51
Gray: Tak.
19 lis 11:04