granica funkcji
Bea: cześć

granica −x*cosx , x→+
∞ nie istnieje, prawda
18 lis 19:39
jakubs: Istnieje i wynosi ∞.
18 lis 19:42
jakubs: Nie zauważyłem −, granica będzie −∞.
18 lis 19:43
razor: nie istnieje
18 lis 19:44
Gray: Nie istnieje
18 lis 19:44
Bea: ale dlaczego?
18 lis 19:44
jakubs: Koniec na dzisiaj z matematyką, ubzdurałem sobie, że tam zamiast mnożenia jest dodawanie.
Przepraszam.
18 lis 19:45
Bea: dlaczego istnieje
18 lis 19:45
Bea: aha ok

dzięki
18 lis 19:45
Gray: Formalnie należy wskazać dwa ciągi zbieżne do +
∞, dla których ciąg wartości −x
ncosx
n będzie
zbieżny do dwóch różnych granic.
Np. dla x
n = 2nπ, −x
ncosx
n = −2nπ → −
∞
Np. dla x
n = π+2nπ, −x
ncosx
n = π+2nπ→ +
∞
Koniec
19 lis 07:17