...
tulipan: Błagam o pomoc z prawdopodobieństwa
Ile jest liczb 9−cyfrowych, których suma cyfr jest równa 3
18 lis 19:26
Mila:
Studia, czy LO?
18 lis 19:33
tulipan: LO
18 lis 19:36
Marek: Musisz rozpatrzyć przypadki.
1. Gdy na pierwszym miejscu jest 3 a na 8 pozostałych ą zera
2. gdy są 2 i 1 na dwóch wybranych z 9 a na 7 są zera
I to zsumować i wyjdzie
18 lis 19:42
tulipan: robiłam tak i własnie sobie tak to rozpisałam ale jak to zsumować wynik to 8 po 2 + 2*8+1 = 45
18 lis 19:44
Mila:
| | | |
1110... 0− | =28 możliwości , |
| | |
na pierwszym miejscu 1, wybieram 2 miejsca z 8 pozostałych dla dwóch jedynek, na pozostałe
miejsca wejdą zera
30..........0 − jedna liczba
Razem: 28+2*8+1=45 liczb
18 lis 19:45