Argument liczby zespolonej
riv: Znaleźć argument liczby zespolonej
z=(1+i√3)(1−i)
18 lis 19:24
Gray: Argument iloczynu to suma argumentów (plus 2kπ):
| | π | | π | |
arg(1+i√3)(1−i)=arg(1+i√3) + arg(1−i) +2kπ= |
| − |
| +2kπ |
| | 3 | | 4 | |
18 lis 19:29
riv: ale ogólnie argument w zespolonych to liczby fi, więc skąd się to bierze
18 lis 19:39
razor: arg(z*w) = argz + argw − do zapamiętania
| | z | |
analogicznie arg( |
| ) = argz − argw |
| | w | |
18 lis 19:42
Gray: Bierze się to ze sposobu w jaki mnożymy liczby zespolone zapisane w postaci trygonometrycznej:
moduły się mnoży, a argumenty właśnie dodaje.
18 lis 19:45
riv: a wynik skąd sie bierze?
19 lis 21:28
riv: czyli liczymy moduł z 1+i√3 i 1−i ?
19 lis 21:40
riv: i potem fi?

bo z pierwszego mi wychodzi II/3
a z drugiego 3II/4
i dalej nie wiem co dopisywać te 2kpi bo w wzorach z wykładu tego nie mam
19 lis 22:02
Gray: Z drugiego może być np. −π/4. Możesz dodać do tego wielokrotność 2π i też będzie. Ale 3π/4 nie
może być, bo cos(3π/4) = −√2/2 a sin (3π/4)= √2/2, więc to argument (−1+i) a nie (1−i).
Dodaję wielokrotność 2π bo arg jest funkcją okresową o takim właśnie okresie.
19 lis 22:10
riv: ok, ale to z czego bierze się to −pi/4 ?

Liczy się to z czegoś?
19 lis 22:18
riv: 1−i
|z|=2
czyli ćwiartka 2:
π − π/4= 3π/4
nie wiem jak inaczej
19 lis 22:25
Gray: W drugiej sin jest dodatni
19 lis 23:23
riv: Fakt ale gafa

oczywscie 4 ćwiartka. Ale to wtedy fi mi wyjdzie 7pi/8
20 lis 00:37
riv: a w 1+i√3 wychodzi moduł = 2 ćwiartka pierwsza, czyli a0=pi/6
20 lis 00:39
riv: oczywiscie 1 cwiartka xd
20 lis 00:46
Gray: Popatrz na to co Ci napisałem o 19:29 → udało mi się nie pomylić i wszystkie kąty są dobrze
wyznaczone.
20 lis 06:57
riv: Ok wyszło mi pi/3.. A z tego drugiego mi wychodzi dalej cwiartka 4 czyli fi = 2 pi − pi/4 =
7pi/4. Wiec skąd u Ciebie taki wynik. Doczekam bo chce to zrozumieć w końcu
20 lis 17:23
riv: *dociekam
20 lis 17:24
riv: Podbijam
20 lis 20:12
Mila:

liczba
(1−i) to na płaszczyźnie punkt (1,−1)
| | π | |
Gray zapisał ten kąt jako ( − |
| ) ( czerwony łuk) korzystając z tego, że |
| | 4 | |
| | 7π | |
wartości sinusa i cosinusa są takie same jak, dla kąta |
| |
| | 4 | |
20 lis 20:19
riv: Teraz już jaśniej
ale jeśli napisalbym 7pi/4 to nie byłby błąd?
20 lis 20:22
Mila:
| | 7π | |
Nie byłoby błędu. Argument |
| − dobrze. |
| | 4 | |
20 lis 20:24
Gray: Nie, możesz tam wpisać 7π/4 plus dowolną całkowitą wielokrotność 2π.
_______________________
Cześć Mila.
20 lis 20:24
riv: Dziękuję za pomoc
20 lis 20:25