Doniaaaa: Oblicz:
a) 10% masy 120 kg oraz 70% tej samej masy?
b) jaki procent 240 zł stanowi 24 zł a jaki 12 zł?
c) spodnie kosztuja obecnie 80 zł. ile by kosztowaly po podwyzce o 5% a ile o podwyzce o
25%?
18 paź 15:27
Marta: a) 120 kg - 100%
x - 10%
rozwiązujemy proporcje... (120kg * 10%) / 100% = 12kg. (procenty się skracają.)
b) 240zł -100%
24zł - x
x=(24zł * 100%) / 240zł = 10%
240zł - 100%
12zł - x
x= (12zł * 100%) / 240zł = 5%
c) 80zł - 100%
x- 105%
x= (105% * 80zł) /100% = 84zł
80zł - 100%
x - 125%
x= 125% * 80zł) / 100% = 100zł
18 paź 17:14
Doniaaaa:
Wielkie Dzieki
18 paź 19:04