granice xd
Hajtowy: Granice − studia, 2 zadania
Saizou?

lim
n→∞ 3√n3−n2−1−
√n2+1
lim
n→∞ 3√8n3−n2+1−2n
18 lis 18:57
Saizou :
to do dzieła

skorzystaj z a
3−b
3
18 lis 18:58
jakubs: Sprzężenie, tylko wzór a
3−b
3
18 lis 18:59
Saizou :
| | a3−b3 | |
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)⇒a−b= |
| no i teraz xd |
| | a2+ab+b2 | |
18 lis 19:01
Hajtowy: No wiem, że ten wzorek
18 lis 19:04
Saizou :
no to rozpisz i zobacz co ci wyjdzie
18 lis 19:05
Hajtowy: Tylko mam mały problem z tym zadaniem... bo kurczę ostatnio jak robiłeś ze mną zadanie właśnie
tego typu z tym wzorem to zrobiłeś to jakoś na skróty i nie bardzo wiem własnie jak zacząć...
18 lis 19:07
Saizou :
co jest naszym a=... i b=....
18 lis 19:08
Hajtowy:
a=3√n3−n2−1
b=√n2+1
18 lis 19:10
Saizou :

i wrzuć to do wzorku a−b=...
18 lis 19:10
Hajtowy:
| | 3√3(n3−n2−1)3 − (n+1)3/2 | |
a−b= |
| |
| | 3(n3−n2−1)2 + 3√n3−n2−1*√n2+1 + n2+1 | |
18 lis 19:15
Saizou :
zapisz to porządnie
18 lis 19:17
Hajtowy:
a3 = 3√3(n3−n2−1)3
a2 = 3(n3−n2−1)2
b3=(n+1)3/2
b2=n2+1
ab = 3√n3−n2−1 * √n2+1
18 lis 19:21
Saizou : a z jakiej paki wzięło ci się 3
√3 w a
3
18 lis 19:22
Saizou : rozpisz to porządnie
i wyciągnij z mianownika n2
18 lis 19:28
Hajtowy:
| | n3 | |
a−b= |
| |
| | (n3−n2−1)2/3 + 3√n3−n2−1*√n2+1 + (n+1)3/2 | |
18 lis 19:29
Hajtowy:
na końcu oczywiscie n
2+1 zamiast (n+1)
3/2
18 lis 19:30
Saizou :

mianownik:
[
3√n3−n2−1]
3−[
√n2+1]
3=n
3−n
2−1−[n
√n+1/n2]=n
3−n
2−1−n
2[
√1+1/n2]
3
18 lis 19:31
Saizou : oczywiście miało być licznik
18 lis 19:32
Hajtowy: a mianownik ok jest?
18 lis 19:34
Saizou : tak

i teraz z mianownika wywal n
2 przed nawias
18 lis 19:36
Hajtowy:
| n3−n2−1−n2[√1+1/n2]3 | |
| |
| n2(n−1−1/n2)2/3 + n2(3√n−1−1/n2 + n2(1+1/n2) | |
Takie cudeńko?
18 lis 19:41
Saizou :
zapisz to mianownik, bo już ślepnę
18 lis 19:42
Hajtowy:
n2(n−1−(1/n2))2/3 + n2(3√n−1−(1/n2))+n2(1+1/n2)
18 lis 19:45
Saizou : coś jest nie halo
mianownik
(3√n3−n2−1)2+√n2+1*3√n3−n2−1+(√n2+1)2=
(3√n3(1−1/n2−1/n3))2+√n2(1+1/n2)*3√n3(1−1/n2−1/n3)+(√n2(1+1/n2)2=
n2(3√1−1/n2−1/n3)2+n2*√1+1/n2*3√1−1/n2−1/n3+n2(√1+1/n2)2=
n2(3√1−1/n2−1/n3)2+√1+1/n2*3√1−1/n2−1/n3+)√1+1/n2)2)
18 lis 19:54
Hajtowy: MAGIC
18 lis 20:01
Saizou :
po prostu z pierwszego pierwiastka wyciągnąłem n , z iloczyny (z każdego pierwiastka ) po n i z
ostatniego n
18 lis 20:04
Hajtowy: | | 1 | |
I z tego wszystkiego powstaje liczba − |
| |
| | 3 | |
18 lis 20:06
Saizou : być może... nie liczyłem... nie chce mi się... zresztą zbytnio czasu nie mam, przepraszam
18 lis 20:10
Saizou : ale chyba coś nie wyjdzie bo w liczniku jest n3 a w mianowniku n2
18 lis 20:19
Mila:
Nie chce mi się wszystkiego czytać, co trzeba obliczyć?
18 lis 20:37
Saizou : btw. skąd masz ten przykład?
18 lis 20:37
Saizou : pierwszy post
Hajtowego
18 lis 20:39
Hajtowy: Z książki cholernej

Matematyka dla kierunkow ekonomicznych, przyklady i zadania wraz z repetytorium ze szkoly
sredniej, Gurgul, Suder, Krakow 2009
18 lis 20:41
Hajtowy: Mila chcesz pomóc z tymi 2 przykładami?


Są jakieś nieogarnięte jak dla mnie xd
18 lis 20:45
Saizou : 2 jest prostsza
18 lis 20:47
Hajtowy: Obie są koszmarne
18 lis 20:49
Mila:
2) lim
n→∞ (
3√8n3−n2+1−
3√8n3)*
| 3√(8n3−n2+1)2+3√(8n3−n2+1)*8n3+4n2 | |
| |
| (3√(8n3−n2+1)2+3√8n3−n2+1)*8n3+4n2 | |
| | 8n3−n2+1−8n3 | |
= |
| = |
| | 4n2*3√(1−(1/(8n)+(1/8n3))2+4n2*3√(1−(1/(8n)+(1/8n3))2+4n2 | |
=lim
n→∞
| |
| = |
| 4n3*(3√(1−(1/(8n)+(1/8n3))2+3√(1−(1/(8n)+(1/8n3))2+1) | |
18 lis 21:27
Mila:
Pierwszą jutro, może znajdę sposób na uproszczony zapis.
18 lis 21:28
Hajtowy: Dziękuję

18 lis 21:29
Elipsa :
Mila pomozesz ?
18 lis 21:29
Hajtowy: Mila pomożesz?
19 lis 14:54
Hajtowy: @f5
19 lis 17:11
Mila:
Nie rozwiązałeś pierwszego?
19 lis 17:17
Hajtowy: Rozwiązałem... ale nie ma jakiegoś "łatwiejszego" sposobu − krótszego?
19 lis 17:54
Saizou :
Mila sam jestem ciekaw pierwszego bo jakoś to u mnie kuleje, skoro tam mamy pierwiastki 3
i 2 stopnia to chyba najlepiej zastosować wzór a
6−b
6
19 lis 17:56
Mila:
Tak, Saizou, ale gdzies mam pomyłkę i nie piszę.
19 lis 18:05
Hajtowy:
19 lis 18:10
Saizou : to mogę ja rozpisać, bo już wiem chyba gdzie miałem błąd xd
19 lis 18:13
Mila:
To też długi sposób.
19 lis 18:15
Saizou :
a
6−b
6=(a
3−b
3)(a
3+b
3)=(a−b)(a+b)(a
2+ab+b
2)(a
2−ab+b
2) stąd
| | a6−b6 | |
a−b= |
| |
| | (a+b)(a2+ab+b2)(a2−ab+b2) | |
lim
n→∞3√n3−n2−1−
√n2+1=?
rozpiszmy ze wzoru (podzielę to sobie na licznik i mianownik żeby sobie ułatwić zapis)
licznik:
(
3√n3−n2−1)
6−(
√n2+1)
6=
(n
3−n
2−1)
2−(n
2+1)
3=...=−2n
5−2n
4−2n
3−n
2=n
5(−2−2/n−2n
2−1/n
3)
mianownik:
(
3√n3−n2−1+
√n2+1)•((
3√n3−n2−1)
2−
3√n3−n2−1√n2+1+(
√n2+1)
2)•
((
3√n3−n2−1)
2+
3√n3−n2−1√n2+1+(
√n2+1)
2)
dla ułatwienia będę zajmować się po koli każdym za nawiasów:
(
3√n3−n2−1+
√n2+1)=
3√n3(1−1/n−1/n3)+
√n2(1+1/n2)=n[
3√1−1/n−1/n3+
√1+1/n2]
((
3√n3−n2−1)
2−
3√n3−n2−1√n2+1+(
√n2+1)
2)=
(
3√n3(1−1/n−1/n3))
2−
3√n3(1−1/n−1/n3)√n2(1+1/n2)+(
√n2(1+1/n2))
2=
n
2[(
3√1−1/n−1/n3)
2−
3√1−1/n−1/n3√1+1/n2+(
√1+1/n2)
2]
((
3√n3−n2−1)
2+
3√n3−n2−1√n2+1+(
√n2+1)
2)=
(
3√n3(1−1/n−1/n3))
2+
3√n3(1−1/n−1/n3)√n2(1+1/n2)+(
√n2(1+1/n2))
2=
n
2[(
3√1−1/n−1/n3)
2+
3√1−1/n−1/n3√1+1/n2+(
√1+1/n2)
2]
gdy to wymnożymy otrzymamy:
n[
3√1−1/n−1/n3+
√1+1/n2]•n
2[(
3√1−1/n−1/n3)
2−
3√1−1/n−1/n3√1+1/n
2+(
√1+1/n2)
2]•n
2[(
3√1−1/n−1/n3)
2+
3√1−1/n−1/n3√1+1/n2+(
√1+1/n2)
2]=
n
5•[
3√1−1/n−1/n3+
√1+1/n2]•[(
3√1−1/n−1/n3)
2−
3√1−1/n−1/n3√1+1/n
2+(
√1+1/n2)
2]•[(
3√1−1/n−1/n3)
2+
3√1−1/n−1/n3√1+1/n2+(
√1+1/n2)
2]
wówczas
lim
n→∞3√n3−n2−1−
√n2+1=... (n
5 się skrócą, wówczas )
licznik
(−2−2/n−2n
2−1/n
3)→−2 , gdy n→
∞
mianownik
[
3√1−1/n−1/n3+
√1+1/n2]•[(
3√1−1/n−1/n3)
2−
3√1−1/n−1/n3√1+1/n2+
(
√1+1/n2)
2]•[(
3√1−1/n−1/n3)
2+
3√1−1/n−1/n3√1+1/n2+(
√1+1/n2)
2]→2•1•3=6 gdy n→
∞
| | −2 | | 1 | |
limn→∞3√n3−n2−1−√n2+1= |
| =− |
| |
| | 6 | | 3 | |
19 lis 18:34
Mila:

za wytrwałość>
19 lis 18:57
Saizou : mam tylko nadzieję że nigdzie znaków nie pomyliłem
19 lis 19:00
Mila:
Myślę, że nie warto więcej zajmować się tym koszmarkiem.
19 lis 19:06
Saizou : na kartce to szybciej idzie
19 lis 19:10
Mila: 1) pomnożyc i podzielić przez sumę (
3√n3−n2−1)+
√n2+1 otrzymamy:
| 3√(n3−n−1)2−(n2+1) | |
| |
| (3√n3−n2−1+√n2+1) | |
2) Teraz skorzystać z wzoru (a
3−b
3)
otrzymamy :
licznik: (n
3−n−1)
2−(n
2+1)
3
Mianownik: {(
3√n3−n2−1+
√n2+1) *(
3√n3−n2−1)4+(n
2+1)*
3√(n3−n2−1)2+(n
2+1)
2)}
Licznik:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−2n5−2n42n3−n2=−2n5(1+ |
| + |
| + |
| ) |
| | n | | n2 | | 2n3 | |
Mianownik:
n*(
3√1−(1/n)−(1/n3)+
√1+(1/n))
*n
4*(
3√1−(1/n2−(1/n3))4+n
2*(1+(1/n
2))*n
2*
3√(1−(1/n)−1/(n3))2+n
4*(1+(1/n
2))
2)}
| | −2 | | −1 | |
Limn→∞ (an)= |
| = |
| |
| | 2*3 | | 3 | |
19 lis 20:43
Mila:
?
20 lis 13:58