TEI
Saizou :
Pytanie do informatyków
Używa ktoś z was TeXmakera?
Bo mi wyskakuje błąd podczas szybkiej kompilacji
Error : could not start the command : pdflatex −−output−directory=build −synctex=1
−interaction=nonstopmode "próba".tex
i nie mogę wyświetlić pdf'a, szukałem na innych forach ale nie znalazłem nic
18 lis 18:38
Gray: Spróbuj usunąć "ó" z nazwy pliku.
18 lis 18:52
Saizou : nic nie dało
18 lis 18:59
Gray: Spróbuj odnaleźć ręcznie plik pdf, czy on w ogóle został utworzony. Prawdopodobnie nie. Wtedy
spróbuj ręcznie podać programowi namiar na pdflatex (→Preferencje →Konfiguracja)
18 lis 19:04
Saizou : Czyli że jak, jestem noga z TEI i nie lubię współpracować z komputerami, muszę mieć
wytłumaczone jak krowie na rowie
18 lis 19:08
Gray: Pliku próba.pdf nie masz? Tam gdzie masz próba.tex
18 lis 19:22
Saizou : fakt nie ma
18 lis 20:05
Xx: γβββ
18 lis 20:08
Saizou : no i kicha z tym
18 lis 20:26
Gray: Chciałbym Ci pomóc, ale ciężko wyjaśnić Ci co dokładnie masz zrobić... Dużo niewiadomych...
Ostatecznie, możesz jeszcze raz spróbować zainstalować MiKTeX'a...
18 lis 20:57
Saizou : ale ja nie robiłem w MiKTeX−u tylko w TeXmakerze
18 lis 20:59
Gray: TeXMaker to edytor − służy do tworzenia dzieł w Tex−u. Musisz mieć zainstalowanego jakiegoś
TEX−a, aby edytor wiedział co i jak składać.
18 lis 21:04
18 lis 22:23
18 lis 22:36
b.: Mi to wygląda na niepoprawną konfigurację edytora, który pewnie próbuje uruchomic program
'pdflatex', ale nie wie gdzie on jest. Pod windows pewnie trzeba edytować zmienną PATH lub coś
pokombinować w ustawieniach edytora. Tak strzelam, bo nigdy texmakera nie używałem
19 lis 12:17
Kacper:
Napisz do mnie
19 lis 14:09