wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= 1/4-x^2 równoegłej do prostej
Adam: wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= 1/4 −x2 równoległej do prostej 3x+y=0
18 lis 18:38
Betye: prosta l: y=−3x
wyznaczasz pochodną f(x), f'(x)=−2x
prosta jest równoległa, więc wygląda tak: y=−3x+b
teraz pod współczynnik kierunkowy prostej podstawiasz to co Ci wyszło w pochodnej
−2x=−3
x=3/2
pod f(x) podstawiasz xa i otrzymujesz f(3/2)=−8/4
punkt P(3/2;−8/4)
teraz pod równanie prostej podstawiasz x i y z P
−8/4=−9/2+b
b=5/2
y=−3+5/2
25 mar 21:11
===:
ciżby

−
25 mar 21:15
cx:
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
6 lis 09:17