Granica
jakubs: Męczę się od 2 godzin, jak obliczyć taką granicę?
limx→∞ x2*ln(1+1x)−x
18 lis 18:02
Gray: Możesz korzystać z reguły de l'Hospital'a?
18 lis 18:04
jakubs: Tak mogę, ale po 4 razie, mam już takie ułamki, że idzie się pogubić, a wyniku nie widać
18 lis 18:05
Gray: | | | | | |
... = |
| =H |
| = licznik i |
| | 1/x2 | | −2/x3 | |
| | | | 1 | | −x2 | |
mianownik mnożymy przez x3 = |
| = − |
| ( |
| +x)= |
| | −2 | | 2 | | x+1 | |
Koniec
18 lis 18:13
jakubs: [N[Gray] fajny pomysł, możesz mi powiedzieć, czy to tak na intuicję robiłeś czy jakiś sposób
jest, schemat jakiś ?
18 lis 18:19
jakubs: | | 1 | |
Wpadłem teraz na pomysł aby podstawić t= |
| i w sumie dość szybko doszedłem do wyniku, ale |
| | x | |
nadal ciekawi mnie jak na to wpadłeś
Gray
18 lis 18:25
Gray: Niestety....na intuicję. Trzeba patrzeć w przyszłość

Np. co się stanie po zróżniczkowaniu...
Często bez liczenia widać, czy dana metoda będzie skuteczna, czy lepiej ją odpuścić. Na
szczęście nie na wszystko jest algorytm. Tu leży przewaga ludzi nad komputerami. Jak na
razie...
18 lis 18:26
jakubs: Rozumiem, dziękuję .
18 lis 18:30