matematyka dyskretna relacje i klasa abstrakcji
ŁUK4SZ:
W zbiorze R\{0} x R określono relację (a,b)R(c,d)⇔ac>0. Pokazać, że R jest relacją
równoważności i wyznaczyć jej klasy abstrakcji.
Proszę o pomoc. Najbardziej zależy mi na wyznaczeniu klas abstrakcji.
18 lis 17:54
Gray:

[(a,b)] − klasa abstrakcji elementu (a,b)
Z definicji:
[(a,b)] = {(c,d)∊R\{0} x R: (a,b)R(c,d)} = {(c,d)∊R\{0} x R: ac>0} = {zbiór punktów
płaszczyzny, których druga współrzędna jest dowolna, pierwsza nie jest zerem i jest tego
samego znaku co a, tj. jeżeli a>0 to jest dodatnia, jeżeli a<0 to jest ujemna}
Na rysunku zaznaczona klasa abstrakcji dla elementu (a,b), gdy a>0.
18 lis 18:02
ŁUK4SZ: dziękuję.
18 lis 18:07
ŁUK4SZ: a co jeśli mam zadanie typu: wyznacz klasę abstrakcji elementru (1,1) ?
18 lis 19:34
Gray: To podstaw do tego co napisałem (1,1) za (a,b).
18 lis 19:46
ŁUK4SZ: ok. thx
18 lis 20:27