matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Muszę obliczyć pochodną funkcji:
Paw3l:
3
y=
x
4
y=
3
√
x
2
y=sin
√
x
y=x
2
lnx y=e
3x−1
Z góry dziękuję za pomoc.
18 lis 17:52
J :
−3x
3
−3
a) f'(x) =
=
x
8
x
5
18 lis 17:54
J :
1
y = x
2
lnx ..y' = 2xlnx + x
2
= 2xlnx + x = x(2lnx + 1)
x
18 lis 17:56
J :
3
y =e
3x −1
... y'=
e
3x
e
18 lis 17:57
razor:
−12
a) f'(x) = (3*x
−4
)' = 3*(x
−4
)' = 3*(−4)*x
−5
=
x
5
18 lis 17:59