...
Hondziarz: Wyznacz równania prostych, w których zawierają się dwusieczne kątów, pod jakimi przecinają się
proste k: 4x+2y+1=0 i m: 11x−2y+7=0
18 lis 17:16
Hondziarz: Jeszcze nie zrobiłem
18 lis 17:52
Hondziarz:
18 lis 17:59
Hondziarz: Pomocy!
18 lis 18:18
Hondziarz: Jedną już mam, ale co z drugą?
2x−14y+9=0
18 lis 18:27
Kraterek: To jak jest jedna musi być i druga. Wyznaczamy je przez przyrównanie odległości punktu
dwusiecznej od jednej i drugiej prostej. Ponieważ występuje tam wartość bezwzględna, mamy dwa
równania − jedno bez zmiany znaków, drugie ze zmianą znaków na przeciwne po jednej ze stron.
Stąd wychodzą dwa równania prostych czyli dwusiecznych.
18 lis 19:59