potęgi
abc: u{517 − 516} { 516} czy moge skrócić górne potęgi z dolnymi i będzie 5?
18 lis 16:30
Tadeusz:
a może 4 ... −
18 lis 16:32
18 lis 16:33
pigor: ... , możesz podzielić licznik przez mianownik
a±bc=
ac±
bc
| 517−516 | | 517 | | 516 | |
| = |
| − |
| = 5 − 1= 4 |
| 516 | | 516 | | 516 | |
18 lis 16:35
abc: dzięki ;>
powinnam od tego odjąc jeszcze
18 lis 16:36
pigor: ..., lub odjąć w liczniku te same potęgi :
| 517−516 | | 5*516−516 | | 4*516 | |
| = |
| = |
| = 4. ...  |
| 516 | | 516 | | 516 | |
18 lis 16:39
pigor: | | | | 1 | | 7*6*5 | | 1 | |
..., | * |
| = |
| * |
| = 7; |
| | | 5 | | 3*2*1 | | 5 | |
zatem tamto 4 − 7= −3 . ...
18 lis 16:44
abc: mam jeszcze problem z rozbudowanym wyrażeniem z potęgami, chcesz mi pomóc?
18 lis 16:56
abc: [ 425−32 * 5225 * 25−35 ]14 *4!
18 lis 17:02
abc: od czego zacząć? normalnie wymnażanie?
18 lis 17:04
pigor: .., sprowadzasz do jednakowych
podstaw potęgi w nawiasie np. tak :
[(
52)
−2*(−32)*(
52)
25*(
52)
−1*(−35]
14 *4*3*2*1=
= [(
52)
3+25+35]
14 *24= (
52)
(3+1)*14*24=
=
52*24= 5*12= 60 . ...
18 lis 17:20