Funkcje
Marcin: | | 2 | |
Dane są funkcje: f(x)= |
| i g(x)=6−8x. W poniższych zapisach pozbądź się symboli f i g |
| | x+5 | |
oraz wynikowe wyrażenie zapisz w możliwie prostej postaci. :
a) f(g(x))
b) g(f(x))
c) f(f(x))
d) g(g(x))
Sprawdź poprawność dla x=1
Nie wiem czemu ale za nic w świecie nie chce mi dobrze wyjść sprawdzenie . Nie wiem czy źle
robię samo sprawdzenie czy całe zadanie.

Dziękuję za wszelaką pomoc
18 lis 16:29
J :
| | 2 | | 2 | |
a) y = |
| = |
| |
| | 6 − 8x + 5 | | 11 − 8x | |
18 lis 16:36
J :
a) sprawdzenie: g(1) = 6 − 8 = −2
18 lis 16:44
Marcin: A jak będzie wyglądało b i c ? Znowu coś źle robię
18 lis 22:32
Marcin: Niby proste zadanie a już nie mam sił
20 lis 21:12