Rozwiąż równanie
Radek: Rozwiąż równanie
| | 1 | |
(16−x2)(1−x)+ |
| x2(16−x2)=0 |
| | 4 | |
Jak takie równanie rozwiązać? Dziękuje
18 lis 15:29
J :
..wyłączyć (16−x2) przed nawias i rozkładać dalej na czynniki...
18 lis 15:32
Radek: Hmy czyli jak ?
18 lis 15:34
Ditka:
Przed nawias (16−x2)
(16−x2)(1−x+14*x2)=0 ⇔16−x2=0 ⋁ 1−x+14*x2=0
18 lis 15:35
J :
| | 1 | | 1 | |
(16−x2)( |
| x2 − x + 1) =0 ⇔ (4−x)(4+x)( |
| x − 1)2 = 0 |
| | 4 | | 2 | |
18 lis 15:38
Radek: dziękuje
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A jak mam x2(x2− |
| )+2x(x2− |
| )−8(x2− |
| )=0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
to:
18 lis 15:41
J :
18 lis 15:43