Prosta
Cris: Zadanie 9 (1 pkt)
Prosta o równaniu y = − 2x + 3 przecina osie układu współrzędnych w punktach:
A. (0; −3) i B. (0; 3) i C. (0; −3) i D. (−3/2;0)
Wydaje mi się,że odpowiedź B będzie poprawna
18 lis 15:01
52: Ok.
Wstawiam za x=0
Co otrzymam ?
A no otrzymam to :
y=3
Zatem Do prostej należy punkt (nazwijmy go P) P(0,3),
Teraz wstawiam y=0
0=−2x+3
2x=3
Jak jest odp ?
18 lis 15:04
Cris: Odpowiedź B
18 lis 15:09
J :
| | 3 | |
.prawidłowa odpowiedź: ( |
| ,0) oraz (0,3) |
| | 2 | |
18 lis 15:51