Funkcja ma wzór :
Cris: Funkcja, której wykres przechodzi przez punkty M = (−4, 3) i N = (1, −2) ma wzór:
A. y = − x – 1 B. x + y – 1 = 0 C. y = − x + 1 D. x – y – 1 = 0
18 lis 14:58
J :
| | −2 − 3 | |
y + 2 = |
| (x +4) ... i sprawdź ... |
| | 1 + 4 | |
18 lis 14:59
Cris: DObrze robie?
y+2=−1(x+4)
y+2=−x−4/−2
y=−x−6
18 lis 15:07
J :
..przepraszm Cię, ja się pomyliłem .. w ostatnim nawiasie ma być (x − 1) .. i odp.A)
18 lis 15:14
Cris: teraz równiez mi wychodzi. dziękuje.
A jeszcze mam pytanie, gdzie ta 2 się podziewa,co stoi po lewej przy y?
18 lis 15:16
J :
... y + 2 = − (x − 1) ⇔ y = − (x −1) − 2 ⇔ y = − x + 1 − 2 ⇔ y = − x − 1
18 lis 15:19
Cris: Pjona!
18 lis 15:20