Przekształcanie wzorów
BPR: Wyznacz a ze wzoru
a(a+1)+1=n
znam odpowiedź ale proszę mi wytłumaczyć dokladnie. Mam coś podobnego.
18 lis 14:27
Tadeusz:
a2+a+1−n=0
Δ=
18 lis 14:31
J :
..to podaj całą treść zadania ...
18 lis 14:32
BPR: Proszę to mi pokazać jak to się robi, a ja drugi przykład sam zrobię.
18 lis 14:36
BPR: Proszę wyznaczyć a krok po kroku.
18 lis 14:38
J :
..to skorzystaj z rady Tadeusza ...
18 lis 14:39
BPR: A gdzie to mogę znaleźć. Te rady.
18 lis 14:40
BPR: Proszę o link.
18 lis 14:41
J :
.. nie dowidzisz ...? (post: 14:31)
18 lis 14:42
BPR: Ale jak Δ obliczyć, przecież są tam 4 różne wyrażenia: a2, a , 1, −n. W Δ są trzy.
18 lis 14:46
J :
u Ciebie zmienną jest a ... więc do Δ za a przyjmij inna literę np. k i Δ =b2 − 4*k*c ...
18 lis 14:49
BPR: Jak to dokładnie zrobić?
18 lis 14:52
J :
... a mogę Cię prosić o pełną treść zadania , albo samą odpowiedź, a ja pokażę jak ...
18 lis 14:55
BPR: Do pierwszego: a=3√n+1
18 lis 14:58
J :
ja mam inne wyniki ... podaj całą treść ....
18 lis 15:03
BPR: Mam tylko wyznaczyć ze wzoru a.
18 lis 15:05
J :
..a o liczbach "a" oraz "n" nic nie ma mowy ?
18 lis 15:07
BPR: Trzeba wyznaczyć z tego wzoru co jest powyżej a.
Oto wzór: a(a+1)+1=n
I wszystko.
18 lis 15:11
18 lis 15:18
BPR: Tylko dlaczego tak jest?
18 lis 15:19
BPR: Może ktoś mi powiedzieć?
18 lis 15:25