go hard or go home
jerey: wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu
bo mam np cos takiego:
Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q, jeżeli
P(x)=x
47+2x
5−13
Q(x)=x
3−x
2+x−1
| P(x) | | R(x) | |
| =W(x)+ |
| /*Q(x) |
| Q(x) | | Q(x) | |
P(x)=W(x)*Q(x)+R(x)
R(x)<Q(x) czyli musi byc 2 stopnia?
w sensie chodzi mi o zapis: Ax
2+Bx+C
do czego zmierzam.
Poniewaz w zadaniu Q(x) =x
3−x
2+x−1 ⇒ (x−1)(x
2+1)
jezeli jestesmy w zbierze liczb R, wowczas pierwiastkiem bedzie tylko 1
wiec podstawiam;
1+2−13=A+B+C
−10=A+B+C
i mam cos takiego.
Wiem, ze reszta będzie wynosc R(x)=−10 ale chodzi mi o zapis.
R(x)<Q(x) czyli nie zawsze bedzie stopien nizsza , np jak w zadaniu ale skąd to mogę
wywnioskowac na początku zadania.
ehh, troche trudno mi pokazac z czym mam problem.
Chodzi mi o to jak ustalic resztę z dzielenia?
18 lis 12:52
Gray: Chciałbyś potrafić stwierdzić którego stopnia wielomianem jest reszta bez wyznaczania tej
reszty? I bez wyznaczania wielomianu W? Ciężka sprawa...
Jedna rzecz, bo wydaje mi się, że do błędnego wniosku doszedłeś (i stąd Twoje pytanie): w Twoim
zadaniu reszta R jest wielomianem stopnia 2.
18 lis 13:42
jerey: kurde pogubiłem sie w tym wszystkim.
dobra, R(x)=Ax2+Bx+C < reszta jest stopnia 2
w takim razie musze działać w zbiorze liczb ℂ
bo x2+1 nie ma pierwiastków w R
18 lis 13:53
Gray: Tak. Jeżeli nie chcesz dzielić P przez Q.
18 lis 16:27