:)
hm?: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a. Krawędź boczna tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt o mierze α. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
proszę o pomoc
18 lis 12:49
Janek191:

x = 0, 5 d = 0,5 a
√2
| h | |
| = tg α ⇒ h = x*tg α = 0,5√2a* tg α |
| x | |
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp *h = |
| a2* 0,5 √2 a*tg α = |
| √2 a3 *tg α |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
18 lis 13:09
hm?: a pole całkowite? to bd Pc=Pp+Pb przy czym nie mam tej przeciwprostokatnej jak to obliczyc?
18 lis 13:26
Janek191:
hb2 = ( 0,5 a)2 + h2 = 0,25 a2 + 0,5 a2 tg2 α = 0,25 a2*( 1 + 2 tg2 α)
hb = 0,5 a*√ 1 + 2 tg2 α
więc
Pb = 4*PΔ = 4*0,5 a*Hb = 2a*hb = 2 a* 0,5 a √1 + 2 tg2 α = a2 √1 + 2 tg2 α
18 lis 13:34