równanie
bg32: log(2x+10) + log(x+10)=3
Pomnozylam nawiasy i wyszło równanie kwadratowe ale miejsca zerowe są ujemne a liczba
logarytmowana musi być większa od zera. Może się gdzieś walnelam?
18 lis 11:12
J :
..Twoje jedyne założenia to: 2x + 10 > 0 i x + 10 > 0
18 lis 11:17
Gray: 2x
2 + 30x − 900 = 0
| | c | |
x1*x2 = |
| = −450 więc jeden pierwiastek jest dodatni, drugi ujemny. |
| | 2 | |
Dodatkowo, pierwiastek ujemny, ale należący do dziedziny też jest OK.
18 lis 11:19
J :
dostajesz; x1 = 15 oraz x2 = − 30 .. i obydwa należą do dziedziny ...
18 lis 11:27
Janek191:
2 x + 10 > 0 i x + 10 > 0
x > − 5 i x > − 10
x > − 5
−−−−−
log ( 2 x + 10) + log ( x + 10) = 3
log ( 2 x + 10*)(x + 10) = 3 log 10
log ( 2 x
2 + 30 x + 100 ) = log 10
3 = log 1000
2 x
2 + 30 x − 900 = 0
Δ = 900 − 4*2*( − 900) = 900 + 7 200 = 8 100
√Δ = 90
| | − 30 − 90 | | − 30 + 90 | |
x = |
| = − 30 − odpada lub x = |
| = 15 |
| | 4 | | 4 | |
Odp. x = 15
===========
18 lis 13:24