parametr
Kinia: Dane jest równanie 2x2 − 4|x| +3 = a2 Wyznacz te wartości parametru a, dla których równanie
ma 4 rozwiązania.
2|x|2 − 4|x| +3 = a2
Założenia:
Δ>0
x1 ≠ x2
Coś jeszcze do założeń?
17 lis 23:06
MQ: x1 i x2 >0
17 lis 23:08
Kinia: a nie mniejsze przypadkiem?
17 lis 23:09
zombi: Oba dodatnie.
17 lis 23:11
Kinia: dlaczego?
17 lis 23:12
MQ: |x|≥0 nieprawdaż?
17 lis 23:12
Kinia: ach, w ten sposób, okej, dziękuję bardzo
17 lis 23:13
Tadeusz:

... pytają o a
17 lis 23:15
Bogdan:

To jest ilustracja tego zadania. Równanie ma 4 rozwiązania dla 1 < a
2 < 3
17 lis 23:16
pigor: ..., dane jest równanie 2x
2−4|x|+3=a
2 Wyznacz te
wartości parametru a, dla których równanie ma 4 rozwiązania.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np.tak: z parzystości funkcji f(x)=2|x|
2−4|x|+3 dane równanie ma
3 rozwiązania w x=0, a najmniejszą wartość w x=−
b2a=1, czyli ⇔
⇔ f(0)=3=a
2 i f(1)=2−4+3=1=a
2 , zatem 4 rozwiązania dane
równanie ma ⇔
1<a2<3 ⇔
1<|a|<√3 ⇔
⇔ −
√3<a<−1 v 1<a<
√3 ⇔
a∊(−√3;−1} U (1;√3) . ...
18 lis 00:00