| sinx | |
→ 1, przy x→0, z wykorzystaniem szeregu? | |
| x |
| sinx |
| x2 | x4 | R | ||||||||||||||||||||
= | = 1 − | + | + | , no i | ||||||||||||||||||||
| x | x | 6 | 120 | x |
| sinx |
| sinc | ||||||||||||
−1 = | −1 =− | x gdzie c leży między 0 a x. | ||||||||||||
| x | x | 2 |
| sinx | sinc | 1 | sinx | |||||
Stąd | | −1|=| | x| ≤ | |x|→0 gdy x→0, czyli | →1. | ||||
| x | 2 | 2 | x |
| sinc | ||
sinx = x − | x2? | |
| 2 |
| f(n)(c) | ||
Bo tak jest w tw. Taylora − to jest reszta postaci | (x−x0)n i wiemy, że c | |
| n! |