| (−1)n5n | ||
a) ∑ | ||
| (n+4)n |
| (−1)n+1 | ||
b) ∑ | ||
| 3√n2 |
| sinnπ | ||
c) ∑ | ||
| n2 |
| sinnπ | ||
Najciekawszy jest ostatni, bo dla n∊ℕ: | =0 ![]() | |
| n2 |
tylko ze ten ostatni to z wartosci bezwglednej zrobic albo inaczej ale jakies
obliczenia
?
| 2 | 1 | 2 | 1 | |||||
∑ | = 2∑ | = | ∑ | , a ten szereg jest rozbieżny. | ||||
| 3√(2n)2 | 3√4n2 | 3√4 | n2/3 |
| (−1)n5n | 5n | 5(n+4) | 1 | |||||
Ad. a) | | |= | ≤ | = 5 | |||||
| (n+4)n | (n+4)n | (n+4)n | (n+4)n−1 |
| 1 | ||
≤5 | − szereg geometryczny zbieżny, więc i Twój zbieżny bezwzględnie. | |
| 4n−1 |